Thursday, November 13, 2014

සතියකට බිත්තර 06 ක්‌ ආහාරයට ගැනීමෙන් පියයුරු පිළිකා අවම වේ

සතියකට බිත්තර හයක්‌ වත් ආහාරයට ගන්නා කාන්තාවන්ට පියයුරු පිළිකා සෑදීමේ ප්‍රවණතාව 44% පමණ අඩු වේ. එසේම කෙස්‌ හා නියපොතු වැඩීම හොඳින් සිදුවේ. බිත්තර කෑම ගැන සමහර අය බියක්‌ දක්‌වන්නේ කොලෙස්‌ටරෝල් නිසාය. නමුත් නීරෝගී පුද්ගලයකුට දෛනික කොලෙස්‌ටරෝල් අවශ්‍යතාව මිලිග්‍රෑම් 300 පමණ ප්‍රමාණයකි. බිත්තරයක අඩංගු වන්නේ කොලෙස්‌ටරෝල් මිලිග්‍රෑම් 150 - 180 අතර ප්‍රමාණයකි.
බිත්තරයක සුදු මදය හා කහ මදය තුළ අපට අවශ්‍ය පෝෂ පදාර්ථයන් අඩංගුව ඇත. බිත්තරයක වර්ණය අනුව ගුණාත්මක බව වෙනස්‌ වන්නේ නැත. බිත්තරයක ප්‍රොaටීන් ඛනිජ ලවණ විටමින් වර්ග අඩංගුය. ප්‍රොaටීන් අවශ්‍ය වැඩෙන දරුවන්ට පමණක්‌ නොව වැඩිහිටියන්ටත් ප්‍රොaටීන් අත්‍යවශ්‍යය.
බිත්තරවල ලූටීන් හා සීසැන්නින් සංඝටකයන් නිසා ඇසේ සුද ඇතිවීමට ඇති ප්‍රවණතාවය අඩුවේ. එක්‌ බිත්තරයක කෝලීන් මයික්‍රෝ ග්‍රෑම් 300 ක්‌ පමණ අඩංගුය. ඉන් මොළයේ ස්‌නායු පද්ධතිය නිවැරදි ලෙස ක්‍රියාත්මක වීමට උපකාරි වේ.
වෛද්‍ය අතුල මහගමගේ
සකස්‌ කළේ - හැටන් - මනුර සුදත් සෙල්ලහේවා

No comments:

Post a Comment