Thursday, November 13, 2014

වස විස නැති ආහාර - සෙනසුරාදාට පොලොස්‌ රොටියක්‌


සතියේ දින හතට ගැළපෙන වස විසවලින් තොර පෝෂ්‍යදායී ආහාරපාන අප අවට පරිසරයෙන් ඕනෑ තරම් සොයාගත හැකි බව මේ වනවිට අප සතියේ දින පහක්‌ සම්බන්ධව හෙළිකළ තොරතුරුවලින් ඔබට වැටහෙනු ඇත.
මෙවර අප අවධානය යොමු කරන්නේ සෙනසුරාදා දිනට ගැළපෙන වස විස වලින් තොර ආහාරපාන ගැනයි.
සෙනසුරාදා යනු සිරිකත දේවියගේ දිනයයි. zකුවිනාමි මංගල ස්‌ත්‍රි භාගා, පුරුෂ භාගා, පූර්ණ කල්හි කදර් සිං සිං.." ලෙසින් මහා සෘෂි වෛද්‍යවරු සෙනසුරාදා දිනය ගැන සඳහන් කර ඇත. ඉන් පවසන්නේ යම් නිවසකට සිරිකත දේවියගේ ආශිර්වාදය ලැබීමට නම් එම නිවසේ සැමියා සහ බිරිඳ ඉතා යහපත්ව දිවි ගෙවිය යුතු බවය. එනම් බිරිඳ දේව මාතාවක්‌ ලෙසද සැමියා මනුස්‌ස, බ්‍රහ්ම, දේව ගති සිරිත් විරිත් වලින්ද යුක්‌ත වියයුතු බවය. එවැනි නිවසකට අනිවාර්යයෙන්ම සිරිකත දේවියගේ ආශිර්වාදය ද හිමිවේ.
සෙනසුරාදා යනු, කෙම්මුර දිනයකි. දෙවියන්ට භාරහාර වන දිනයක්‌ද බැවින් ඉතා චරිතවත් ලෙස දිවි ගෙවිය යුතුය.
උදේ කැඳ පානය
සෙනසුරාදා උදෑසන අලිගැටපේර දලු, ගොටුකොළ සහමුලින්ම, කරපිංචා, උදුපියළි කොළ සම සමව ගෙන කොටා යුෂ ගෙන කැළක්‌ පිළියෙල කරගෙන පිරිසිදු කිතුල් හකුරු සමඟ පානය ගුණදායකය.
උදේ ආහාරය
පොළොස්‌ ගැට හොඳින් තම්බා පිටිකර ගෙන හාල්පිටි, කඩල පිටි සහ මුං ඇට පිටි සම සමව මිශ්‍රකර පොල් සමඟ අනාගෙන රොටි සාදාගෙන ආහාරයට ගත හැකිය.
මෙම රොටි ආහාරයට ගැනීම සඳහා අමු ගම්මිරිස්‌, අමුමිරිස්‌, රතුලූනු සහ පදමට ලුණු මිශ්‍ර කර ගලේ අඹරාගෙන දෙහි ඇඹුල් දමා රසවත් ලුණු මිරිසක්‌ පිළියෙල කර ගත හැකිය.
දිවා ආහාරය
කැකුළු සහල් සහ සුදු සහල් මිශ්‍ර බතක්‌ පිළියෙල කර ගන්න.
ඊට ස්‌වභාවිකව වර්ධනය වී ඵල හටගත් ඇඹරැල්ලා ගසකින් ගෙඩි ලබාගෙන ඇඹරැල්ලා කළුපොල් මාළුවක්‌ සාදා ගන්න. වට්‌ටක්‌කා මල්, එළබටු, පුහුල්මල්, බෝංචි, ඉන්නල, පරිප්පු සමව ගෙන වෑංජනයක්‌ සාදා ගන්න. එම වෑංජනය තල තෙලින් තෙම්පරාදු කර ගැනීම ගුණදායකය.
මෙම ආහාර බඩ දැවිල්ල, මුත්‍රා ආසාදන, ගුද මාර්ගයේ අපහසුතා, ආහාර අජීර්ණය සමනය කරනු ලබයි.
සවසට පලතුරු පානයක්‌
සෙනසුරාදා සවසට හොඳින් ඉදුණු අනෝදා ගෙඩියක ඇට ඉවත්කර ලබාගත් මද, ඉදුණු කාමරංකා ගෙඩියක්‌, ඉදුනු ලාවුලු ගෙඩියක මද, ඉදුණු හීන් නාරං යුෂ මිශ්‍ර පලතුරු බීමක්‌ සාදාගෙන පානය ගුණදායකය.
මෙම පලතුරු යුෂ මගින් කටහඬ මිහිරි වේ. ස්‌වර බේධ නැති කරයි.
රාත්‍රී ආහාරය
සෙනසුරාදා රාත්‍රි ආහාරයට හොඳින් පැසුණු දෙල් ගෙඩියක්‌, පොලොස්‌ ගෙඩියක්‌ සහ බතල අලයක්‌ තම්බාගෙන පිටිකර සාදාගත් මිශ්‍රණයට පොල් ද එක්‌කර රොටියක්‌ සාදා ගත හැකිය.
මෙම රොටිය ආහාරයට ගැනීම සඳහා හීන් බෝවිටියා කොළ, අමු ගම්මිරිස්‌, කරපිංචා දලු, සියඹලා දලු, අමු මිරිස්‌ කරල් කිහිපයක්‌ ගෙන පොල් දමා අඹරාගත් සම්බෝලයකට දෙහි සහ ලුණු මිශ්‍රකර රසවත් කර ගත හැකිය.

නාඩි වෛද්‍ය විද්‍යාව පිළිබඳ
මහාචාර්ය වෛද්‍ය ජිනසිරි ලියන්වෙල
අංක 118/2 අඟුලාන දුම්රිය පොළ පාර, උද්‍යාන මාවත, අඟුලාන, මොරටුව. දුරකථන - 0112632225

No comments:

Post a Comment